Noc múzeí a galérií pritiahla vyše 100.000 návštevníkov

05.06.2012 Bratislava

Bratislava 5. júna (TASR) – Vyše 100.000 návštevníkov po celom Slovensku pritiahla tohtoročná ôsma Noc múzeí a galérií, ktorá sa konala 19. mája. Najnavštevovanejším bol pritom Spišský hrad, ktorý ponúkol aj koncert Cigánskych diablov. V Bratislave sa do akcie zapojilo 48.922 ľudí. Minulý rok ich bolo o polovicu menej.

Počas podujatia bolo viac ako 50 bratislavských múzeí a galérií otvorených až do polnoci a ich návštevníci sa dostali do priestorov, ktoré v bežný deň nemohli vidieť. Bratislava sprístupnila aj viac ako 100 výstav a pripravila takmer 200 rôznych akcií. "Najnavštevovanejšie bolo Prírodovedné múzeum SNM s počtom návštevníkov 8325," informoval TASR Artur Šturmankin zo Slovenského národného múzea (SNM). To ponúklo napríklad novú paleontologickú výstavu Príbeh života na Zemi. Do polnoci tam Bratislavčania mohli vidieť množstvo unikátnych skamenelín, štvormetrového mamuta či rekonštrukciu dinosaura, ktorý žil pred 200 miliónmi rokmi v oblasti dnešných Tatier. "Tisícky ľudí zavítali aj do Slovenskej národnej galérie, do Historického múzea SNM či do múzeí mesta Bratislavy," dodal Šturmankin.

Najnavštevovanejšou novou galériou bola T Gallery a najnavštevovanejším novým múzeom sa stalo Múzeum colníctva, ktoré vzniklo len pár dní pred podujatím. Prvú pätnástku uzatvárajú Galéria mesta Bratislavy, Múzeum dopravy, Múzeum židovskej kultúry, Archeologické múzeum, Múzejno-dokumentačné centrum Železníc SR, Detské múzeum, Vodárenské múzeum, Galéria Francúzskeho inštitútu a Levinne art gallery.

Návštevníci si v rámci podujatia na Bratislavskom hrade mohli pozrieť aj požiarom zničené predmety, ale i zachránené poklady z hradu Krásna hôrka. Výstava, ktorá trvá do konca roka, dokumentuje požiar, ktorý na hrade vypukol 10. marca. Návštevníci tam môžu vidieť napríklad sedaciu súpravu Márie Festetichovej, manželky Štefana Andrássyho III., z roku 1825 či pôvodný riad z hradnej kuchyne a stále funkčné basetové rohy z čerešňového dreva.

Slovenské národné múzeum otvorilo brány všetkých svojich 18 múzeí od Myjavy až po Svidník. V bojnickom múzeu si mohli návštevníci prezrieť zvyčajne neprístupné fotografie z archívu alebo vyskúšať si dobové kostýmy. V Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň si Medzinárodný deň múzeí pripomenuli bábkovo-činohernou rozprávkou Ako rytier Bonifác trojhlavého draka skolil. Do celoeurópskej akcie Nuit européen des musées sa z celého Slovenska zapojilo viac ako 120 múzeí a galérií. "Tie mimobratislavské mali tento rok tiež rekordný počet návštevníkov, a to 56.426," poznamenal Šturmankin.

Podujatie zorganizovalo Slovenské národné múzeum spolu so Slovenskou národnou galériou a Zväzom múzeí na Slovensku.
 

Vyberte región